Tuesday, December 22, 2015

Det, julen handler om - Fif til en mindre materialistisk jul!

Juletiden er generelt super materialistisk. Det er nærmest umuligt at tænde for tvét eller åbne et blad uden, at vi bliver bombarderet med alt det, som vi bør have, for at vores liv kan hænge nogenlunde ordentligt sammen. Vores børns filter er ikke helt så veludviklet som vi voksnes, så det kan helt sikkert været svært at komme igennem julen uden, at der går det helt store materialist-show i den for ungerne. Jeg tror dog, at vi kan gøre forskellige ting for, at vores børn holder fødderne på jorden og også fukuserer på andet end at ville have det ene og det andet.
Her er mine fif til, hvordan man kan få fokus på andet end gaveræs:

1. Vi kan skabe nogle dejlige traditioner, som ikke handler om at få gaver. Vi kan sammen tage ud og fælde et juletræ, cykle en tur og se på julelys i nabolaget, bage julekager sammen, flette julehjerter og drikke gløgg, mens vi lytter til julesange. I det hele taget kan vi være optagede af at lave hyggelige ting sammen.

2. Vi kan skabe en tradition, hvor vi hjælper nogle andre. Mennesker som ikke har de sammen muligheder som os. I de sidste par år, har vi eksempelvis lavet vores egen indsamling til Røde Kors. Børnene har været meget engagerede i det, og de har været meget optagede af, hvad pengene gik til.  Det har glædet dem rigtig meget, at nogle børn fik mulighed for at holde en god jul. I år har vi valgt at få et fadderbarn. Det er noget, vi har talt meget om, og specielt vores dreng Storm er meget optaget af, at vi giver et barn mulighed for at komme i skole. For en uge siden, fik vi en mappe og et billede fra Plan Danmark, af en lille pige fra Haiti. Jeg blev virkelig rørt over, at se billedet af den kønne alvorlige pige. Det føles som et meget stort ansvar, men samtidig tænker jeg, at vi har så meget og netop har muligheden for at betale de 210 kroner om måneden.

3. Vi kan have fokus på at lave fine hjemmelavede og kreative gaver. I stedet for at købe en hel masse kan vi lave nogle gode personlige gaver. Det er altid et hit hos bedsteforældrene. Her laver vi chokolade, vi bager en særlig julekage, og vi giver dem fine indrammede billeder af børnene. Alma er meget dygtig til at tegne, så hun har lavet nogle smukke tegninger.

4. I dette punkt vender jeg lidt tilbage til det med at tænke på andre. Jeg mener ikke, at børn skal høre en hel masse om alle de lidelser, der er i verden, men vi kan dog gøre meget for at vise taknemmelighed over alle de ting, vi allerede har, i stedet for at fokusere på alt det vi mangler i vores liv.

5. Vi kan planlægge oplevelser - og give dem i gave. Oplevelser er selvfølgelig langt mere værd end ting. Så vi kan sammen planlægge dejlige oplevelser, vi skal have sammen i det nye år. Vi kan også give vores venner oplevelser i julegave. Hvad med billetter til Louisiana eller et andet museum? Hvad med at planlægge en skovtur med madkurv i dyrehaven i foråret? Hvad med at give biografbilletter til en god film?

Det er selvfølgelig svært, at komme helt udenom det materielle... og det er da også i orden, at vi glæder os til at få nogle lækre ting, som vi har ønsket os, men julen handler om så meget andet, og det er i min optik vigtigt, at vi giver det videre til vores børn.

Rigtig glædelig jul!


3 comments:

 1. Fint indlæg.
  Jeg elsker at give gaver faktisk mere end selv at få. Det jeg gerne vil lidt væk fra er krævermentaliteten og at en ønskeliste er en bestillingsliste. For der er da ikke noget mere kedeligt end at give gaver, som modtageren selv har bestilt. Gaver skal komme fra hjertet og det behøver ikke være store dyre gaver. Og hvis man ikke kan finde den rigtige gave så lad være med at købe noget, for det er jo nærværet og hyggen der gør julen til jul.

  ReplyDelete
 2. Hvor har du ret - vi prøver også at lave nogle faste traditioner som f.eks.at hente juletræ sammen med familien hvert år. Sidste weekend gav vi børnene en tur i biografen og frokost på café inden i adventsgave. Jeg tror næsten det er den bedste gave de har fået - og min mand og jeg nød det mindst lige så meget :-)

  ReplyDelete
 3. Det er heldigvis også alle de gode traditioner, som børnene tager med og husker, når de bliver voksne. Mine (voksne) børn taler aldrig om en gave, de fik som børn, men uendeligt mange gange om de traditioner, vi fik skabt.
  Glædelig jul.

  ReplyDelete

Tusinde tak fordi du giver dig tid til at lægge en kommentar. Det gør mig rigtig glad og er med til at vise, at du får noget ud af det, jeg skriver!