Tuesday, September 2, 2014

Billeder fra Sverige, noget om at hive ungerne ud af komfortzonen og noget om I-pads...

I dag får I lidt flere billeder fra vores ferie i Sverige. Vi tager til Sverige næsten hver eneste sommer, og der er nærmest ikke et sted på jorden, hvor jeg føler mig bedre hjemme. Jeg elsker den ro vores familie finder, når vi kommer op i en svensk skov.
I år boede vi i en meget primitiv hytte uden indlagt vand. Vi hentede vand i en kilde i skoven, og vi lavede mad over bål hver aften. Børnene løb rundt på bare tæer, og min mand og Storm brugte det meste af ferien på at lave en bue, som endte med at knække, fordi de vist fik slebet den lidt rigeligt. Nogle gange er det mere processen end det færdige resultat, der er det vigtige, og de nød virkelig tiden, de brugte sammen.
Min mand fik lært børnene at svømme i en svensk sø, hvilket var hans mål for denne sommer, og børnene var så stolte!
Vi er altid meget heldige med vejret, når vi er i Sverige. I år kom solen og varmen sammen med os og der var flere dage, hvor temperaturen sneg sig over de 30 grader. Vi havde en enkelt dag med silende regn, og det var helt befriende, oven på de meget varme dage. Alle tog sig et brusebad i regnen, og det er jo skønt, når man bor i en hytte uden bad.
Baby-Bror tog sig ikke meget af de nye omgivelser, han er glad bare maden (=mor) er i nærheden. Han er i det hele taget en virkelig nem og glad baby.

Der findes ikke noget bedre, end at slå fuldstændig fra, være ude i naturen, læse gode bøger osv. Feriens kvalitet bliver altid målt på hvor mange bøger, jeg har fået læst.

Almindelige hverdags ting, som opvask og madlavning bliver pludselig enormt eksotiske! Børnene lavede mad flere aftener, og de lavede snobrød og grillede skumfiduser over bålet. Vi gik lange ture i skoven, samlede bær og vi læste Pippi Langstrømpe for tiende gang!

Der skal altid et par dages tilpasning til, og de første dage, som også var de første dage af min mands ferie, var han nærmest klar til at tage hjem igen. Børnene skal lige have et par dage, hvor de skal vænne sig til det noget roligere tempo, og at de ikke har alle deres legekammerater i nærheden. De har det for varmt, og det er for hårdt at gå de lange ture, som moderen kræver. Jeg er virkelig tilhænger af at børn skal ud af komfortzonen, så der er ingen kære mor her...
Og så sker der jo altid det helt forunderlige, at der på dag to, kommer ro over hele feltet, børnene holder op med at skændes og skælde ud over, at de er trætte i benene og har ondt her og der og alle vegne, og pludselig nyder de bare de nye magiske omgivelser, plager om at gå tur og taler om, at vi skal indrette en fælles sovesal hjemme i Danmark, og så kan det virkelig kaldes ferie! Det at være fuldstændig offline og helt i pagt med naturen i nogle uger, det er så sundt!

Da jeg skrev det korte indlæg om at samles (det kan du læse her), fik jeg en mail fra en mor, som spurgte, hvordan jeg gjorde i praksis for, at få mine børn til at gide at sidde sammen ved bordet og læse historier og tale sammen om eftermiddagen. Hendes børn havde meget travlt med at hive I-padden ned fra hylden og slappe af med den i sofaen, og det er jo forståeligt nok oven på en lang dag.   Det med I-pads og fjernsyn er noget, som jeg meget ofte får spørgsmål om, og det glæder mig, at I tror, at jeg har noget fornuftigt at sige.
I forhold til børn, mener jeg altid, at det handler om at være et forbillede. Det betyder, at man naturligvis selv lægger sin telefon fra sig og er helt til stede, når man er sammen med sine børn, og så handler det også om at være tilpas vedholdende, hvilket jo fint relaterer sig til vores ferier i Sverige og børnene, som har for korte ben til at gå ture. Der er virkelig mange gode undskyldninger! I forhold til I-pad-spilleri, så er der ikke rigtig andre veje frem, end at lade den ligge på hylden og skabe nogle helt klare regler for, hvor meget den skal bruges. Mine børn må gerne spille computer og se fjernsyn i et omfang, jeg styrer. For mig handler det om at skabe balance i tingene og ikke om forbud. I Sverige er der ingen af de ting, og så finder de naturligvis på noget andet!

Det har været en dejlig sommer i år!

Jeg har desværre problemer med at mine billeder ændrer kvalitet og farver, når de bliver lagt ind i 'blogger'. Det er vanvittig irriterende... I må desværre leve med, at billederne ikke er så gode, som de er på min computer.

10 comments:

 1. Sikke nogle dejlige feriebilleder!
  Jeg har en kommentar til IPad emnet.
  Vi har haft store problemer med at vores børn spillede rigtig meget og så meget tv. Det var til stor irritation hos min mand og jer! Vi ville gerne have dem til at lave noget andet, og vi var trætte af, hele tiden at skulle bede dem om at slukke tv/lægge IPad væk.
  For nyelig har vi droppe at have TV. Det udløste naturligvis store protester hos børnene, men egentlig kun en dag eller to. Vi havde forventet, at vi så skulle til at sætte skrappe grænser for IPad brug, men det forunderlige er, at de faktisk ikke spørger efter Ipad'en, efter at vi droppede fjernsynet...(?). Pludselig er al skærmtiden forvandlet til tid, hvor vi læser sammen, børnene er mere med i køkkenet og legetid enten sammen eller hver for sig. Jeg er bare den lykkeligste mor, og jeg kan mærke, at vores børn trives meget bedre og er langt mere harmoniske.
  Tak for en smuk og inspirerende blog!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvor er det dog dejligt at høre! Det er bestemt også min erfaring, at de digitale medier ikke fylder ret meget, når de er knap så tilgængelige;o) Og de får jo rigeligt af dem alligevel, så fordi man ikke har så meget af det hjemme, er der ikke stor chance for at de går glip af noget;o)

   Delete
 2. Puha, jeg klunter rigtig meget rundt i at være mor for tiden, og tænker ind i mellem..."hvad ville Lisbeth have gjort"...jeg synes mine børn virker enormt stresset af skolestart, og jeg selv er presset for tiden, så roen er svær at finde hos andre end min mand.
  Nå, men dejlige billeder fra Sverige. Jeg elsker også at være i Sverige, jeg håber, vi en dag kan købe os et lille hus der :) Jeg kender godt det med de første ferie dage, de kan være ret seje, men når først roen sætter ind, så er det fedt :)

  ReplyDelete
 3. det har vi vist også ca gjort, klare forbilleder, det hjælper ikke at vi siger nej til pc-taplet-tv til børne også selv sidder og glor ned i eller på en skærm.. overveje hvad er det vi ser og hvad vil vi gerne se.. altså være en kende kvalitets bevist, når vi vælger, også melder klart hvis det er arbejds eller skole relateret når vi sidder foran en pc. også klare regler for hvornår man sidder der, og klare forventninger til børne om hvad vi vil med samværet..

  ReplyDelete
 4. Dejligt indlæg - og godt at du er tilbage på bloggen :) Jeg har også problemer med, at billederne ændrer sig på min blog - så du er ikke alene. Uanset er det nogle skønne billeder, du viser frem - tak! Mine billeder har desuden en hvid/transperant ramme omkring, hvilket jeg synes er ærgerligt. Har du et fif til, hvordan man fjerner den? Har lagt mærke til, at dine billeder ikke har ramme omkring, og det synes jeg er flot :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har du mon en google plus profil? Det skal du oprette, så kan jeg lige forsøge at guide dig til, hvordan du ændrer det med, at blogger laver om på farverne... Det med rammen... kan simpelthen ikke huske hvad jeg gjorde. Det er så længe siden.

   Delete
 5. Det ser ut til å ha vært en riktig FERIE, av den gammeldagse sorten, følte meg nesten hensatt til barndommen - det er leeenge siden ;) Godt med sommerpause. Kameraet har ikke hatt pause ser jeg, så mange vakre bilder!

  ReplyDelete
 6. Que hermosa familia!!!!, un placer verlos!

  ReplyDelete
 7. Fantastisk ! Længes efter Sverige

  ReplyDelete
 8. Kære Lisbeth, lige siden jeg læste dit blogindlæg om sommerferie i Sverige (http://smilerynker.blogspot.dk/2014/09/billeder-fra-sverige-noget-om-at-hive.html?m=1), har det været en del af vores "der vil vi gerne hen"-arkiv :-) Til sommer bliver det: vores lille familie drager afsted mod skov, sø, bål, fred og ro! :D <3 Derfor vil jeg spørge, om du vil løfte sløret for, hvor i Sverige I var? Vi søger præcis sådan en fredelig, idyllisk svensk ødegård/hytte, rolige omgivelser og smuk natur :-) Kh. Marianne

  ReplyDelete

Tusinde tak fordi du giver dig tid til at lægge en kommentar. Det gør mig rigtig glad og er med til at vise, at du får noget ud af det, jeg skriver!