Tuesday, February 25, 2014

Hjemmefødsel set fra en mands side...


Jeg har indimellem skrevet om hjemmefødsel her på bloggen og her op mod min fjerde fødsel, har jeg fået nogle søde kvinder og en jordemor til at skrive deres beretninger og tanker om hjemmefødsler. Har du erfaring med hjemmefødsel, og har du lyst til at fortælle din historie og få den udgivet her på bloggen, så send mig meget gerne en mail.Jannik Boysen er far til tre, snart fire, som alle er født hjemme. To kom så hurtigt, at han måtte agere jordemor. Han er 33 år og arbejder som leder af HR i Røde Kors' asylafdeling, og så er han min dejlige mand og far til alle vores børn. Jeg har stillet ham nogle spørgsmål om hans tanker omkring hjemmefødsel.


Havde du hørt om hjemmefødsler, før jeg blev gravid?

Ja, jeg vidste da godt det eksisterede, men jeg havde aldrig rigtig tænkt, at det var noget, som jeg ville komme til at have med at gøre.

Hvad tænkte du, da jeg nævnte, at jeg gerne ville føde hjemme?

Min første tanke dengang kan jeg huske var: "hun er da vanvittig! Det er alt for usikkert og risikabelt at føde derhjemme." Jeg kan også huske, at jeg i en kort periode prøvede at tale dig fra det ud fra pointen om, at jeg syntes, det var meget ansvar, der ville blive lagt på mine skuldre, hvis det foregik i mit hjem, hvor jeg havde et vist ansvar for dig (og senere alle de andre).

Hvad gjorde dig tryg?

Jeg tror ikke som sådan, at der var noget der gjorde mig tryg, men jeg holdt op med at bekymre mig, da jeg mærkede hvor tryg og sikker, du var i din sag.

Hvordan var omgivelsernes reaktioner? Familie? Venner?

Jeg har altid oplevet dem som positive. Nogle mennesker var meget forundrede, og syntes vi var noget aparte, men jeg har også oplevet beundring og respekt for beslutningen. Jeg oplever at folk synes det er vældig sejt, selvom de ofte er afklarede ift. at det ikke er noget for dem, men også at det er rigtig sejt at "turde" at føde derhjemme.

Hvad har din rolle været under fødslerne?

Ved den første fødsel var det at sikre de gode rammer og opbakningen. Ved resten af fødslerne har det ene tage det andet, rollen er ikke rigtig blevet defineret, idet der ikke har har været tid til andet end bare at være i det. Tage imod.

Hvordan var din oplevelse af fødslerne?

Den første hjemmefødsel husker jeg som meget rolig, kontrolleret og eksemplarisk. De restende har været lidt hektiske og knap så eksemplariske, men på trods af det er det oplevelser, som jeg er meget stolt af, og som jeg aldrig ville have været foruden.

Hvad har været de positive sider ved hjemmefødslerne?

Nu har jeg jo ikke andet at sammenligne med, da min kone aldrig har født på et hospital, men der er mange for mig at se: Vi er i de hjemmevandte rammer; vi skal ikke tage af sted på hospitalet, og vi skal ikke til at tage hjem fra et hospital efterfølgende; rammerne er vores egne - fødslen bliver vores egen.

Hvad har været de negative sider ved hjemmefødslerne?

Jeg ved det faktisk ikke. At jordemoderen ikke kom frem i tide måske...

Er der ting du vil gøre anderledes næste gang?

Gøre jordemoderen HELT overflødig!

Vil du opfordre andre til hjemmefødsel?

Ja helt bestemt, men jeg synes det skal respekteres, hvis man ikke føler sig tryg. Det er et spørgsmål om tryghed, men den anden vej rundt så burde det være udgangspunktet for alle. Det kunne være smukt, hvis det var normen, at børn blev født i hjemmet - som det i øvrigt har været så langt tilbage man kan gå.

Har du nogle råd- mand til mand?

Stol på din kvinde. Det er hendes valg og dit job at bakke hende op - intet andet.

Gode råd til andre par, som overvejer hjemmefødsel?

Prøv at tal (og lyt) lidt mere med folk/par der har prøvet hjemmefødsel end folk/par der ikke har. Jeg ved godt det ikke er nemt, men det handler om at skabe tryghed og ændre et mindset. Tal det godt igennem, definer roller og planlæg (med skyldigt hensyn til at det måske ikke lige udfolder sig præcis som I havde planlagt det).Du kan læse flere indlæg om hjemmefødsel her!

Man kan vælge hjemmefødsel hvis:

-man er sund og rask og har haft en normal graviditet.
-fødslen starter af sig selv (tidligst 3 uger før termin og senest 2 uger efter).
-barnet ligger med hovedet nedad.


Retten til hjemmefødsel er i øvrigt sikret ved lov.LINKS OG LITTERATUR OM HJEMMEFØDSEL:

http://www.hjemmefoedsler.dk

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7998417.stm

Jordemorforeningen: Holland: Risikotænkning ved hjemmefødsler

Bogen om hjemmefødsel


14 comments:

 1. Spændende læsning :-)
  Og dejligt med en mands synsvinkel...
  Jeg har ikke selv haft mulighed for hjemmefødsel, pga. tvillinger, kejsersnit og tvillinger igen. Men det lyder helt fantastisk og trygt <3

  Mvh Cecilie
  http://blog.fashionmom.dk/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det er helt utroligt at du har fået tvillinger hele to gange Cecilie;o) Ja, for at føde hjemme, skal der helst bare være et enkelt barn i maven....

   Delete
 2. Dejlig beretning - det lyder som et dejligt valg. Skulle jeg have flere børn tror jeg faktisk godt at jeg turde og jeg kan sagtens se fordelene - nu har jeg også set, hvor nemt det går for mig, når barnet ikke er stjernekigger :) Men jeg ville nok ikke bryde mig om tanken, hvis jeg boede meget langt fra et hospital - for mig ville det være en forudsætning for at overveje det, at man relativt hurtigt kunne komme derind i tilfælde af brug for hjælp.

  Kram <3

  ReplyDelete
 3. En hjemmefødsel har jeg gerne villet med mit andet og nu også tredje barn. Min dejlige mand/kæreste har det bare ikke sådan, og for mig er det meget meget vigtigt at han også er tryg ved tanken - han er nemlig min faste klippe under mine fødsler og jeg kan også sagtens forlige mig med hospitalet - jeg har haft to fantastiske fødsler på sygehus med to skønne jordemødre og herefter begge gange været på patienthotel i 4-5 dage - og dte har jeg nydt i fulde drag.

  Spændende læsning!

  kh. Katrine

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dejligt at du har haft gode fødsler på hospitalet. Jeg er helt sikker på, at det også kan være dejlige oplevelser, hvis det er der trygheden er for en. For mig har det betydet rigtig meget at fødslen kunne foregå hjemme, og det har været så stort et ønske, at jeg ville have rigtig svært ved at acceptere, hvis han havde virkelig markant modstand imod det. Det havde han heldigvis ikke. Jeg har det som dig- min mand er også vigtig og min klippe, men på den anden side, er det jo mig der skal føde og jeg havde behov for den tryghed, som er i vores hjem. Jeg følte, at den største tryghed lå i, at jeg kunne lytte til mig selv og min egen krop, og det følte jeg bedst, at jeg kunne hjemme. Jeg har jo ingen erfaring fra et hospital- Kun den erfaring jeg fik, da Martha var indlagt og det var desværre en virkelig skidt oplevelse. Jeg har bare altid haft følelsen af, at min egen intuition blev smidt udenfor på måtten, når jeg trådte indenfor på et hospital. Heldigvis er det ikke alle der har det sådan;o)
   Jeg er ikke blevet undersøgt under fødslerne- altså hvornår jeg kunne begynde at presse etc. det er kommet af sig selv, og det har jeg været rigtig glad for, selvom det kan lyde meget alternativt for nogle. Det har været så vigtigt for mig, at ingen blandede sig overhovedet...

   Delete
 4. Tillykke med alt det dejlige der sker i dit og jeres liv :-)
  Jeg fødte vores fjerde barn hjemme i stuen foran brændeovnen for knap tre måneder siden. Glæder mig stadig over det mirakel det var og den lille dreng, der er blevet en del af familien. Og høns. Kan ikke anbefales nok. Vores bor i et stort legehus købt på dba.dk Det er en nem og billig løsning på et hønsehjem :-)
  Kh Sara

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvor lyder det dejligt Sara! Det er bare fantastisk, når det kan ske på en rolig og dejlig måde! Stort tillykke!!
   Ja, høns... Vi vil så gerne have høns, men vi har nok verdens mindste frimærke af en have, så jeg ved ikke helt om det kan lade sig gøre, eller om det vil genere naboerne for meget...

   Delete
 5. Kære Lisbeth, ja - det kan være så fint og stort og trygt med de fødsler. Heldigvis ;) Vi havde lånt et fødekar til formålet, så vores lille dreng kom svømmende ud i verden. Åh, du skal glæde dig! For os er det noget helt andet denne gang, nu hvor de øvrige børn er så 'store' (5, 8 og 11 år) og dermed kan deltage på en helt anden måde i 'lillebrors' liv og færden... Høns kræver næsten ingen plads. Så mon ikke de kan kiles ind hos jer? Hvis I har mulighed for at ofre lidt jord de kan gå og skrabe i? Fire høns tænker jeg vil være helt perfekt til jeres skønne familie! Skriv evt. hvis du ønsker sparing.... Kh og rigtig god fødsel,og tak for alle de smukke billeder og ord! Sara

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, jeg havde også fødekar de to første gange. Første gang var det virkelig godt at have, men anden gang nåede vi kun at fylde 2 cm vand i karret og så var Storm født;o) Tredje gang droppede vi det og ville heller ikke have nået at fylde det.

   Ja, jeg tror måske godt, at vi ville kunne presse dem ind. Jeg vil undersøge, om vi må have dem her, hvis det er nogle stilfærdige nogle... Kender du typer, som er stille? Vi bor jo i rækkehus og er derfor tæt med naboerne. Derfor er der nok nogle krav om, at man ikke må have husdyr der larmer.

   Delete
  2. Sikke flotte lynfødsler! Kan godt forstå I dropper karret ;)

   Vi har været rigtig glade for hønseracerne: New Hampshire, Wyandotter, Orpington, Sussex og Grüner (der lægger grønne æg). De er rolige og tillidsfulde racer alle sammen. Kødfyldte, hvis man er til hjemmeavlet kød (det har vi ikke haft mod på) og lægger mange æg! Og vores naboer i villakvarteret klager ikke over gener - heller ikke selvom vi ind i mellem har dem gående frit i haven, og de en dag stak af over til naboen med det flotte fuglehus fyldt med lækkerier! :) En nyudklækket lille kylling voksede op og viste sig at være en hane. Den slagtede vi!
   Måske kunne det i jeres tilfælde være en ide at dele en lille hønsebesætning med et hold naboer? Held og lykke med det hele, under alle omstændigheder ;) Hilsen Sara

   Delete
  3. Hm... Jeg har skrevet et par ord retur, men kan ikke se at de er blevet uploadet! Med fare for at gentage mig selv:

   Sikke flotte lynfødsler! Jeg kan godt forstå at I dropper fødekarret ;)

   Og høns: Vi har været rigtig glade for racerne: New Hamshire, Wyandotter, Orpington, Succex og Grüner (der lægger grønne æg). De er alle rolige og tillidsfulde. Og kødfyldte, hvis man er til hjemmeavlet kød. Det har vi endnu ikke kastet os ud i for alvor! Naboerne i vores villakvarter har ikke klaget over gener. Heller ikke selvom de en dag, da de gik frit i haven, stak over til naboen med det store fuglefodderbræt og alle lækkerierne ;) Men da en udklækket kylling viste sig at være en hane, slagtede vi den. Det synes vi alligevel var at byde naboerne lidt for meget 'larm'... Måske det ligefrem kunne være en ide at dele et lille hønsehold med dine/jeres naboer?

   Uanset: Held og lykke med det hele ;)

   Delete
 6. Ps, Hvis min besked optræder to gange -må du endelig slette mindst den ene, hvis du kan ;-) Hilsen Sara

  ReplyDelete
 7. Jeg fik din kommentar. Jeg skal bare godkende den før den bliver udgivet og indimellem er jeg længe om det;o) Tak for dine hønse-erfaringer! Jeg ved ikke om det bliver i år med baby osv. men måske til næste år. Jeg har tit tænkt, at man kunne slå sig samme med nogle naboer og bygge et hønsehus... Det kunne jo være helt perfekt!

  ReplyDelete
 8. Nå, selvfølgelig! De (tekniske) detaljer kendte jeg slet ikke... Synes slet ikke du var langsom på tasterne ;-)

  ReplyDelete

Tusinde tak fordi du giver dig tid til at lægge en kommentar. Det gør mig rigtig glad og er med til at vise, at du får noget ud af det, jeg skriver!