Wednesday, January 4, 2012

Helligtrekongersaften






I morgen aften er det Helligtrekongersaften og i vores familie, bliver den aften markeret som en afslutning på julen. I dag har vi lavet lys og vi brænder et af dem i morgen og pakker det sidste julepynt ned i julekassen og sætter den op øverst i skabet. Børnene synes det er hyggeligt, at hjælpe med at gemme pynten væk og sige farvel til nissen, som rejser fra os på den aften. I år lægger nissen et lille brev ved den dør, som den på magisk vis satte op sidste år.

I år er lysene ikke af bivoks, som de var sidste år, for jeg har gemt alle vores starinlysstumper fra det forløbne år i en dåse, så de kunne bruges igen til nye lys. Jeg synes, at det er rigtig fint at vise børnene, at man kan genbruge og ikke købe nyt.
Vi hakkede dem i småstykker og sorterede vægerne fra og smeltede stumperne sammen med lidt rød bivoks, så de fik den fineste sart-rosa farve.

Vi dyppede nogle få lys, men lavede flest lys i glas, for det er hurtigst og mest praktisk, når man har en lille unge, som ikke har en kæmpe stor tålmodighed. De store lys i glas holder rigtig længe og er så fine og hyggelige, synes jeg!

Hvis du vil lave lys, skal du bruge:

En høj gryde og en metaldåse

Lysmasse (Bivoks eller starin)
Brug evt. dine gamle lysstumper.
Bland evt. farvet voks i.

Væge

Spisepinde el. blomsterpinde.


Lysmassen kommes i dåsen og smeltes i vandbad.
Bind væge på pinde og dyp på skift.
Hæng til tørre på et tørrestativ el. lign.
Det kræver tålmodighed, for vægen skal kun dyppes én gang og så tørre, så næste væge osv. Bliv ved med at dyppe til du er tilfreds med lysenes størrelse.



Hvis du vil lave lys i glas, skal du binde vægen på en pind og justere længden efter glassets højde. Sæt vægen fast i bunden af glasset med en klat starin og lad det tørre, inden du hælder den varme starin i glasset. Du kan også bruge de små metal vægeholdere, som altid er i bunden af fyrfadslys. Gem dem, når fyrfadslysene er brændt ned. Få vægen klistret fast med lidt starin til metaldimsen og hæld så lysmassen i glasset.


Vil du se billederne fra sidste år, så se her!

14 comments:

 1. Dejligt at nogen holder Hellig tre konger traditionen ved lige - en af de få "højtider" som ikke er blevet kommerciel :-)

  Godt nytår forøvrigt :-)

  ReplyDelete
 2. Super fint indlæg. Jeg synes det lyder som en rigtig hyggelig måde at afslutte julen med børnene, og en fin måde at lave lys til resten af året og ikke mindst de forestående mørke måneder.
  Jeg synes det er rigtig inspirerende, at du lærer dine børn grundlæggende kristne ting, på en så hyggelig måde som her. Jeg er selv lidt på vej væk fra kristendommen og på vej til buddhismen. Jeg ender nok et sted midt mellem, og når jeg engang får børn vil jeg håbe, jeg kan give dem nogle gode traditioner, og hvis ikke fejre sådan en aften, så snakke om den, for det er trods alt en del af vores danske kultur.
  Jeg er dog s heldig at have en hel kasse derhjemme med stearinrester fra jeg var lille og dryppede lys med min mor.(du sidder ed et tændt lys og i en lille skål med vand drypper man et mønstre) så mon ikke jeg snart skal have støbt nogle lys;)

  Og synes det er en super inspirerende blog du har dig her.

  Smil fra
  RIkke

  ReplyDelete
 3. jeg bliver muligvis nødt til at stjæle denne tradition! det er så fint.

  og for at linke en lille kommentar til ovenstående kommentar, så er rigtig mange af de kristne fester jo lagt ovenpå gamle hedenske fester (fordi man ikke kunne få de satans hedninge til, at droppe deres årsfejringer for hr. jesus og alfaderen), så man kan snildt fejre en hel masse af årets fester uden at de på nogen måde skal have kristne undertoner ;)

  ReplyDelete
 4. Sikke en hyggelig og sød tradition Lisbeth...jeg tror også jeg vil forsøge mig med at lave lys selv, vi bruger rigtig mange stearinlys herhjemme og der er ofte stumper. Jeg har nok syntes at det virkede lidt omstændigt, men som du viser det her i glas er det jo ret overkommeligt...tror jeg:-)
  Rigtig go HelligTreKongers aften i morgen...håber I får sendt nissen godt afsted:-)
  Kh. Malene

  ReplyDelete
 5. Hvordan får du vægen til at sidde fast i bunden af glasset? Jeg har aldrig nogensinde fået luret den fidus, selv om jeg har lavet en del lys....

  ReplyDelete
 6. Hvor hyggeligt. Vi fejre også Hellig tre konger. Ikke som hos jer ved at lave lys (det gør vi også men ikke lige til hellig tre konger) men i stedet ved at pynte lys som konger og spise kage. Det er et hit hvert år og børnene glæder sig allerede til i morgen. Engang havde vi en anden magisk figur -- den rejsende -- som også kom netop den aften men jeg synes at det er for tæt på jul til at børnene rigtigt nyder det magiske besøg.

  Lys af lysestumper laver vi hvert eneste år og altid sådan som du viser det i år for det er langt det nemmeste. Jeg holder især meget af at lave dem i fine små mokkakopper, men alt kan jo bruges (også små forme) og fint ser det ud også når der kommer lidt farvet voks eller sterin imellem.

  Rigtigt godt nytår.

  ReplyDelete
 7. Hei.

  Vi var så heldige at få nogle rigtige lys med tre torne ( du ved sådan et der deler sig i tre væger...det markere julens ende for os, og måske skulle jeg læse lidt om hellig trekonger for mine børn, de elsker at høre alle historier,..

  Som altid, tak for din store inspiration...

  ReplyDelete
 8. Dejligt, at I fejrer Helligtrekonger på den måde.

  Her til jul lånte jeg din idé med den lille dør, og hver dag i december har vi i indskolingen med 180 børn haft "besøg" af "dørnissen. Dvs vi så ham jo aldrig, men hver dag havde han lagt et brev, en historie, eller lavet lidt ballade. Og nu er han rejst og døren er væk. Magisk. Tak for idéen!

  ReplyDelete
 9. Sikke en dejlig idé:-) Den må vi da også fejre, men måske først til næste år med at lave hjemmelavede lys. Kan ikke nå at købe materialer. Men sød idé med at tage afsted med julen. Vores julepynt samt træ står endnu i stuen - vi EEEELSKER julen, så det er lidt vemodigt at tage det ned. Men med sådan en sød idé, kan det KUN blive hyggeligt. Tak fordi du deler:-)

  ReplyDelete
 10. Vi kaller det Helligtrekongersdag og feirer den med trearmet lys, eventyr og kaker den 6. januar - 13.dag jul og julen er over for denne gang.

  Nydelige bilder og god stemning, hilsen Silje og Vibecke

  ReplyDelete
 11. Har i dag set din fine blok for første gang. Den er godt nok fin. Vi har et hold venner, som til Helligtrekonger (weekenden tættest på) inviterer alle de kender til åbent hus. Værtsparret laver kaffe og thé. Alle medbringer krus og tallerkner samt resterne af julesmåkager og knas. Så hygger vi hele eftermiddagen. Når det bliver mørkt serveres der suppe. Bagefter pakker folk deres bruge service sammen og tager hjem. En dejlig tradition, som vore venner har indført.

  ReplyDelete
 12. Ih hvor skønt med en "opskrift" på at lave egne lys. Jeg elsker simpelthen tanken om at genbruge gamle lysstumper på den måde. Har selv en hel krukke, hvor jeg har gemt en masse gamle stearinstumper, og mangler egentlig bare at gå i gang. Dejligt at finde sådan en overskuelig fremgangsmåde, så man tør springe ud i det :)

  ReplyDelete
 13. Sikke en god ide! Det skal jeg bestemt prøve. Har du nogen erfaring med brug af små pesto-glas el.lign? Hvor lang brændetid vil et lys på den størrelse ca. have?

  Tak for god inspiration :)

  ReplyDelete
 14. Sikke en god ide! Det skal jeg bestemt prøve. Har du nogen erfaring med brug af små pesto-glas el.lign til lys? Hvor lang brændetid vil et lys på den størrelse ca. have?

  Tak for god inspiration :)

  ReplyDelete

Tusinde tak fordi du giver dig tid til at lægge en kommentar. Det gør mig rigtig glad og er med til at vise, at du får noget ud af det, jeg skriver!