Thursday, December 15, 2011

Jule-kvalme

Her op mod jul får jeg ofte et anfald af jule-kvalme. Det er Ikke fordi, at jeg ikke kan lide jul. Jeg elsker jul og synes, at det er en af de skønneste højtider, men jeg får kvalme af "ha"-kultur, overforbrug og rødglødende dankort. Jeg synes julen handler om så meget andet end at bruge penge og købe gaver i massevis. Der er mange familier, som ikke har ret meget og som ikke, på trods af at vi lever i et velfærdssamfund, kan holde en ordentlig jul og give deres børn en gave.
Jeg får kvalme af lange ønskelister med tonsvis af dyre ønsker. Jeg får kvalme af, hvor meget jeg egentlig selv har!
Det er en af grundende til, at jeg kun har tre ønsker på min egen ønskeliste og rydder ud med hård hånd. Jeg har afleveret bunker af tøj til Blå Kors og jeg har kørt kasser med ting og sager til containerpladsen, for vi har virkelig meget og måske kunne andre få gavn af det, jeg ikke længere har brug for.
Det lyder måske meget politisk korrekt og det er da ikke fordi, at jeg ikke kan lide at få en gave. Der er da ikke noget bedre, end at andre mennesker tænker på mig, men det er også det, jeg synes julen handler om. At vi tænker på hinanden og hjælper hinanden og tænker på andre mennesker end lige netop de nærmeste.
Jeg har en vis følelse af dobbeltmoral, fordi jeg synes min blog bugner af overflod, men jeg er bevidst om ikke at lægge tonsvis af links til forretninger, hvor i læsere kan købe jer fattige i ting og jeg reklamerer kun for det, som jeg kan stå 100% inde for.
Jeg får virkelig mange henvendelser fra firmaer, som har luret hvilken billig og god reklame det giver, at få bloggere til at omtale deres produkter og jeg har sagt nej til rigtig mange, fordi der er rigtig meget, jeg ikke vil gøre reklame for. Jeg vil ikke reklamere for burgerkæder, rejseselskaber, Disney, I-phone-apps osv. osv. Selvom jeg har sagt nej til mange penge, som er rare at have, så vil jeg kunne se mig selv i spejlet og jeg synes det harmonerer dårligt med det budskab, som jeg ellers gerne vil sende ud her på bloggen.

I virkeligheden er min tankegang vist meget moderne, for en naturlig del af finanskrisen er også, at mennesker finder ud af at forbrug ikke er lig med lykke og at man ikke nødvendigvis får større livskvalitet af at have en masse materielle goder. Oplevelser og samvær er langt vigtigere og mit nye favorit udtryk er:

"The more you know the less you need".

I al vores overforbrug bliver vi fattige rent åndeligt. Det er på tide med et oprør!

24 comments:

 1. Wuhu Lisbeth! TAK TAK TAK! Det er lige vand på min mølle, dejligt indlæg! Store kram til dig og din familie!

  ReplyDelete
 2. måske har det noget med moral at gøre det du har kvalme over ...

  jeg kan godt følge dig langt hen af vejen med det du skriver ,men i den sidste ende kan vi jo ikke bestemmer hvad andre skal brug deres penge til ,om deres livstil skal være anderledes ,der er mange ting jeg ryster på hoved af ,men det er op til den enkelte hvordan man vil leve :)
  jeg kan have en mening om noget ,men at begynde at opdrage på at andre skal mene det samme der må jeg sige nej og jeg siger hurra for at vi alle kan vælge hvad vi vil med vores liv ,at vi så har et ansvar for naturen og den jord vi bor på ,ja det kan vi måske gøre noget ved ,håber jeg :)
  jeg går nu ikke så højt op i hvad andre har af forbrug :)

  ReplyDelete
 3. Din blog bugner af overflod - ja, men det er overflod af varme, nærhed og nærvær. Tak for det - der bliver flere og flere blogs hvor indehaveren enten sælger et produkt/en ydelse eller hvor der er mere eller mindre skjulte reklamer på. Jeg er så træt af den kommercialisering der har ramt blogverdenen, men hvorfor ikke også her?
  Måske vil dette link interessere dig: http://www.kommunikationsforum.dk/artikler/uden-titel-4

  Kærlig hilsen og god jul
  Bodil

  ReplyDelete
 4. Enig :) Hvis du har brug for at komme af med flere ting og god jule-karma så findes der en gruppe på Facebook, der hedder "Julehjælp". Der kan folk, som ikke har råd til gaver til deres børn sende ønskesedler ind og så kan folk med ting i overflod og overskud skrive sig på og sende gaverne afsted. Det synes jeg er en helt fantastisk ide. Det er da også lidt trist at så mange ikke har råd til en jul i vores samfund, men det er også skønt og hjertevarmende at se folk dele ud af det de har, blot fordi de gerne vil glæde andre.
  Bare en oplysning :)

  Og god jul!
  mvh Thit (thitbirk@gmail.com)

  ReplyDelete
 5. Tusen takk!
  Dette gjorde meg glad (ikke at du var kvalm,det var leit)
  Syns det er flott at noen tar opp dette."Må ha" kulturen ser jo aldri ut som den har noen ende.

  Takk igjen og et stort :o)

  ReplyDelete
 6. TAK for dit vigtige indlæg. Jeg kan godt lide at købe ting, elsker at få gaver og at finde det helt rigtige til modtager, men jeg gribes også af denne her kvalme. For mig er det de små ting der gør det og vigtigst af alt næstekærligheden. DET vil jeg gerne give videre til mine børn. Og så holder jeg mig væk fra alle de blogge der linker til en masse dyre og overflødige ting :-0 Det gør mig ked af det!

  En dejlig jul til dig og dine

  Katrine

  ReplyDelete
 7. Tjae....jeg har en lidt anden holdning, omend jeg sagtens kan følge dig.

  Vi har tidligere siddet rigtig hårdt i det, fordi jeg ingen indtægt havde. (Man jo kun være syg i et vist tidsrum, før ens dagpenge ryger). Hvor det hver måned, var en kabale at få udgifter og indtægter til at gå op - og hvor vi altid måtte fravælge ting, som vi egentlig havde brug for. Vinterstøvler til mig selv for eks. for at knægten kunne blive klædt varmt på. Så måtte jeg bare nøjes med gummistøvler og 3 par ragsokker ;-)
  Eller vi måtte hente fyringsolie i dunke, fordi der aldrig var råd til, at betale for det minimum man skal købe hos firmaerne der leverer.

  Havde det gavnet mig, at andre havde skruet ned for forbruget? Niks.

  Idag ser det så anderledes ud. Jeg er blevet tilkendt førtidspension, så der kommer lidt ind på kontoen hver måned. Min mand er startet op som selvstændig, og det går virkelig godt for ham.

  Så nu er vi så heldige, at sidde i en situation, hvor der er godt med luft rent økonomisk.

  Derfor får min knægt rimelig store gaver. Og jeg vil under ingen omstændigheder, have dårlig samvittighed over det.

  For selv om vi måske er "storforbrugere", giver det også luft til at hjælpe på steder, hvor vi ikke kunne før.

  Vi giver for eks. Mødrehjælpen 1800 kr om året (Og for et par år siden, lavede jeg en indsamling, der resulterede i rigtig mange adventsgaver til børnene - det ville jeg nok ikke have gjort, hvis jeg ikke selv havde stået der).

  Vi putter meget ofte byttepenge i bøtterne fra Dansk Folkehjælp, eller putter i "raslebøsserne" til kræftens bekæmpelse osv.

  Grunden til, at jeg skriver det, er for at vise, at du jo ikke aner, om folk tænker på andre, selvom de frådser og overforbruger ;-)

  Samtidig skal der jo altså penge i de forskellige kasser rundt omkring, for at der kan være jobs til folk ;-)

  Når det så er sagt, så er jeg helt enig i, at julen er meget materiel, og at vi måske glemmer nærheden og varmen, mens vi stormer rundt efter gaver. Men det er jo kun noget, som vi kan ændre på, ved at starte med os selv. Og det prøver jeg ;-)

  K.H June

  ReplyDelete
 8. Det var et fint favoritt-uttrykk!

  ReplyDelete
 9. Skønt indlæg... Tak:)

  ReplyDelete
 10. Tak!
  Jeg dropper blogs, der lokker med kommercielle give-aways, skal teste eller tydeligt er blevet betalt for at omtale et produkt

  ReplyDelete
 11. SÅ meget enig. God Jul til dig :-) Og tak for at jeg må læse med :-)

  ReplyDelete
 12. Jeg synes du hele året viser, hvordan gåtur og sy af rester og spis en bolle i en høstak, gør det selv ting giver jer stor glæde.
  Man kan selvfølgelig godt føle sig påduttet en masse i denne søde ting,
  meeen mon ikke du står imod, og holder fast i dine egne værdier?

  ReplyDelete
 13. Godt skrevet - lige mine tanker <3 - Derfor har jeg også med flere aftalt at være er på sjælegaver i år... Ting der ikke behøver at koste særlig meget, men som kommer fra hjertet og er valgt med kærlighed!

  ReplyDelete
 14. Her hjemme prøver vi for først år, ikke at give gaver - eller det vil sige, vi giver små (og helst spiselige og hjemmelavede) gaver. Det gælder for både børn og voksne. Jeg er spændt på, hvordan vores 4 årige tager det, men samtidig tror jeg det er sundt for ham at lære, at julen har så mange andre, og vigtigere værdier end gaverne; nu håber jeg bare at han forstår, at han har hvad han har brug for. Samtidig vil jeg gerne vise begge mine børn, at det er der tæller er sammenholdet og nærværet. Vi har valgt ikke at arbejde mere end højst nødvendigt, derfor er der naturligvis nogle materielle goder vi må undvære; til gengæld har vi tid og overskud til vores børn; noget jeg håber de kan drage mere nytte af end en game boy, mode tøj, osv.

  Jeg er, lige som dig, frustreret over, hvor mange ting, der fylder i vores liv, og rydder derfor også op med hård hånd. Det er en fordel, at jeg ikke gemmer minder som noget fysisk, men trives med, at have dem som gode tanker, jeg kan finde frem, når det behøves.

  En dejlig aften til dig og dine

  ReplyDelete
 15. Her hjemme prøver vi for først år, ikke at give gaver - eller det vil sige, vi giver små (og helst spiselige og hjemmelavede) gaver. Det gælder for både børn og voksne. Jeg er spændt på, hvordan vores 4 årige tager det, men samtidig tror jeg det er sundt for ham at lære, at julen har så mange andre, og vigtigere værdier end gaverne; nu håber jeg bare at han forstår, at han har hvad han har brug for. Samtidig vil jeg gerne vise begge mine børn, at det er der tæller er sammenholdet og nærværet. Vi har valgt ikke at arbejde mere end højst nødvendigt, derfor er der naturligvis nogle materielle goder vi må undvære; til gengæld har vi tid og overskud til vores børn; noget jeg håber de kan drage mere nytte af end en game boy, mode tøj, osv.

  Jeg er, lige som dig, frustreret over, hvor mange ting, der fylder i vores liv, og rydder derfor også op med hård hånd. Det er en fordel, at jeg ikke gemmer minder som noget fysisk, men trives med, at have dem som gode tanker, jeg kan finde frem, når det behøves.

  En dejlig aften til dig og dine

  ReplyDelete
 16. 100% enig! du skriver så bra det jeg selv tenker. flott at du bruker bloggen på denne måten. takk, og god jul

  ReplyDelete
 17. Hvis vi som befolkning ikke får gang i forbruget, ikke overforbruget, så vil vores lille land se meget mere trist ud.

  At dømme andre er ikke en tiltalende tanke.

  Smuk dag til dig

  ReplyDelete
 18. Uh, nu kan jeg ikke undgå at føle mig truffet med alle de laaange julegave inspirationslister jeg lige har postet på min blog.

  Vil dog gerne slå fast at jeg hverken bliver betalt på den en eller anden måde for at linke til forskellige webshops. Det er blot mit eget shoppegen jeg deler lidt ud af :-)

  Jeg indrømmer blankt at jeg er en forbruger. Vi har luft i vores økonomi og skal ikke af rent økonomiske årsager vælge fra eller til. Det er helt sikkert noget vi er opmærksomme på og vi forsøger på mange måder at blive bedre til ikke at købe for at købe.

  Jeg kan bestemt også godt få det dårligt over hvor mange ting vi omgiver os med.
  Jeg er også helt enig i at det er et ALT for stort gaveræs i julen og der bliver brugt mindre formuer på gaver til især ungerne. Det kan og bør der helt sikkert skæres ned på.
  Rom blev jo som bekendt ikke bygget på én dag, og jeg forsøger virkelig også at skære ned på hvad jeg køber generelt over hele året. Du er afgjort et forbillede for mig, Lisbeth og jeg ønsker mig for fremtiden at jeg kan bevæge mig mere og mere i den retning.

  Dog forsøger jeg i særdeleshed at lære mine børn at man ikke skal have i overflod. Herhjemme har vi den regel at gaver er noget der hører sig fødsesdage og jul til, således at de ikke vænnes til at få og få og få hver gang de ser et eller andet de kunne tænke sig. På den måde sætter de også virkelig pris på de gaver de så får til højtiderne.

  Jeg har det helt ok med at give mine børn en gave (jeg kunne sagtens selv undvære) og kan også godt gøre det uden dårlig samvittighed.
  Jeg er dog også fuldstændig klar over at der er mange mennesker der ikke har midler til at holde jul for, hvorfor jeg også hvert år støtter Julehjælp hos diverse humanitære organisationer, ligesom jeg på månedsbasis giver en ordentlig slat penge til omtrent 10-12 forskellige organsationer der støtter børn, dyr, fattige eller bekæmpelsen af sygdomme.

  Jeg vil ligesom June påpege, at blot fordi man selv bruger penge så er det heldigvis ikke ensbetydende med at man ikke også tænker på og hjælper andre mennesker :-)
  Til trods for mit shoppegen, så har jeg et stort hjerte for dem der trænger til hjælp og det er noget vi meget ofte snakker om herhjemme.

  God jul - med eller uden materielle gaver ;o)
  Knus Ulla.

  ReplyDelete
 19. Egentlig kunne jeg godt tænke mig, at høre hvad du - og læserne her - opfatter som værende "overforbrug".

  Er det, når man køber noget, man egentlig ikke har brug for - for eks. et par festsko - eller er det, når man forbruger mere, end hvad ens økonomi kan klare?

  Jeg definerer det selv, som det sidste: At man bruger mere, end man har råd til. Og ud fra den betragtning, er jeg ikke overforbruger, men blot forbruger. Og det er også derfor at jeg sætter det i situationstegn, i min kommentar længere oppe.

  For som Rikke Dalmose er inde på, så skal der gang i hjulene. Det er jo dem der sikrer penge til bla. velfærden.

  Og Ulla, jeg blev lige lidt nysgerrig ;-) Hvorfor BØR der skæres ned på gaverne til vores børn?

  K.H June

  ReplyDelete
 20. Uha det er virkelig en interessant "diskusion" og jeg tænker at det er noget der vender tilbage hver år. Jeg er en af dem der elsker at FÅ gaver og give gaver. jeg elsker at købe gaverne, pakke dem ind og nusse om dem.

  Jeg elsker at se mine forældre pakke deres julegave op og min datters jubel i øjene når der er gaver eller drillerier fra nissen.

  Jeg synes at det er vigtigt at hun også lærer glæden ved at give og at det ikke altid er til hende. Og jeg tænker at det er vigtigt at lærer børnene at de ikke bare kan kræve og forvente, det er er jo en af mine fornemste opgaver som mor!

  Men jeg føler mig privilligeret over at kunne give hende alt det som jeg kan, men er også opmærksom på at det jo ikke er alle der kan det. Men så kan man jo selv gøre en masse for at hjælpe andre, men man skal ikke gøre det fordi man har dårlig samvittighed, men fordi man har lyst og kan byde ind med noget. Det behøver jo heller ikke at være penge men det kan være tid og omsorg. (invitere dem i familien der sidder alene eller what ever)

  Rigtig glædelig jul der ude jeg glæder mig til at se hvordan jeres juledage er gået og alle de lækre gaver i har fået:-)

  Louise

  ReplyDelete
 21. June, det var et "bør" set udfra mine egne idealer. Jeg har tidligere givet for mange gaver til mine børn og jeg kunne se at det der skete var blot at de ikke længere blev sådan rigtig glade for det de fik, men bare ventede på at åbne den næste pakke og lige gyldigt hvor mange pakker der så havde ligget under det juletræ, så var det stadig med den der "jeg har ikke fået særlig meget" skuffemund til sidst. Det er det klassiske tegn på forkælelse og det gjorde virkelig indtryk på mig.

  Det var en jul for 4 år siden hvor både mine børn og deres fætre og kusiner reagerede sådan, og det var simpelthen så ucharmerende og ikke særligt hyggeligt.
  Derfor besluttede vi at skære ned på mængden af gaver til jul. Både vores egne men også fra familien, sådan at der kun var én gave fra hver og ikke 4 gaver fra hver bedsteforældre, moster osv. Derudover skar vi alle de smågaver væk som vi også gav i løbet af året. Selvfølgelig er der undtagelser men de får ikke en ting hver gang de har kastet deres kærlighed på den eller fordi "sådan en har de andre".

  Vi havde det sådan lidt - hvis vores børn opfører sig forkælet, så er det nok fordi de er det, og så er det jo os der skal ændre noget.
  Det er blevet markant bedre siden. De sætter virkelig pris på de gaver de får fordi de også har gået og ønsket sig dem i længere tid.

  Når man har en holdning til noget, så er det jo nu engang sådan at man synes det er den allerbedste holdning, så derfor ytrer jeg at andre "burde" gøre det samme som mig, hvis deres børn lider af forkælelsessyndromet :-)

  I bund og grund kommer det jo slet ikke mig ved hvad andre vælger at gøre, og det bekymrer jeg mig heller ikke om. Vi har jo også forskellige terskler. Jeg har bare fundet ud af at min terskel for forkælede attituder hos børn er meget lav :-)

  ReplyDelete
 22. Godt gået lige i min ånd.
  God weekend.

  ReplyDelete
 23. June:
  For mig er det nok en blanding. Selvfølgelig er det, når man bruger mere end man har, men for mig er det også, når man køber en hel masse som man egentlig ikke har brug for. Når ungernes værelse er fyldt op af legetøj og de ikke kan finde ud af at lege med det, fordi de har så meget (Ullas eksempel er så fint). Det er når vi spiser, drikker og ryger så meget, at vi bliver syge af det og det koster samfundet en hel masse penge. Det er at vi smider så meget mad ud i vesten, at det kunne brødføde alle dem der sulter og flere til.
  Selvfølgelig skal man nyde, hvis man har mulighed for det.

  For nogle år siden var både min kæreste og jeg studerende og vi vendte hver en mønt. Nu har vi luft i økonomien og det er da helt sikkert langt sjovere og nemmere. Jeg køber også dejlige julegaver til mine børn og nyder at give dem gaver. Det er vigtigt for mig, at de også lærer glæden ved at give. Jeg synes dog ikke, at de skal have i overflod og jeg vil gerne lære dem at tøjet vi har på og tingene vi har, ikke er det der er det vigtigste.
  Jeg tror , at der med finanskrisen kommer gode ting. Vi bliver mere solidariske og tænker mere på hinanden.

  Hele væksttanken tror jeg skal tænkes om. Det er den der giver os stress og børn der sidder alt for længe i institutioner. Heldigvis er jeg ikke politiker;o) Og jeg er jo en kæmpe landsforræder i forhold til at jeg er hjemmegående (I hvert fald, hvis man tror på at den eneste vej ud af krisen er vækst). Det er dog bevist rigtig mange gange, at der i et samfund altid vil være arbejdsløse...

  Ulla: Det er bestemt ikke rettet mod dig overhovedet! Det er vist mere generelt og meget firkantet sat op selvfølgelig...;o) Det gav jo en fin diskussion. Det jeg har et problem med i forhold til alt det "linkeri" er, at man nemt kan opfinde nogle behov, som folk ikke nødvendigvis har.
  Jeg har også for mange kjoler i skabet, men jeg er ikke specielt afhængig af ting. Hvis mit hus brændte, er der umiddelbart ikke noget jeg ville forsøge at redde andet end min familie. Jeg ved at det er sådan, fordi jeg har prøvet at få stjålet alt det der havde en form for affektionsværdi. Vi bruger også for mange penge på julegaver og jeg synes dit eksempel er så godt! Sådan en jul havde vi også for nogle år siden og det skal ikke gentages!
  --

  ReplyDelete
 24. Lisbeth og Ulla, tak for jeres svar :-)

  Det er en utrolig spændende debat, der klart har givet mig stof til eftertanke!

  Jeg skal vist lige gå og summe over tingene lidt.

  ReplyDelete

Tusinde tak fordi du giver dig tid til at lægge en kommentar. Det gør mig rigtig glad og er med til at vise, at du får noget ud af det, jeg skriver!