Wednesday, March 31, 2010

Syslerier...

En helt særlig kjole til en helt særlig lille pige. En lille pige skal døbes på søndag og hendes forældre ville gerne have en anderledes og utraditionel dåbskjole inspireret af mine sommerkjoler. Jeg har virkelig nydt at være kreativ...
Kjolen er syet i forskellige vintage-stoffer og har gammel knipling foran. På forstykket er der masser af håndhæklede blomster i forårsfarver.
Jeg håber at søndag bliver en rigtig vidunderlig forårsdag...

A very special dress I just made for a very special girl.

Friday, March 26, 2010

Skønt...

Påskefest

Åh så fint der var i skolen og i børnehaven, da vi ankom her til morgen. I dag er der påskefest og det er sådan en dejlig forårsfest, som giver bobler i maven. Storm glædede sig så meget... Han kunne slet ikke vente med at komme af sted!
Børnene skal trille æg, spise dejlig mad, synge påske sange og høre påskehistorie... Mon ikke også påskeharen kommer forbi!?


The kids are celebrating Easter at school and in the Kindergarden...

Friday, March 12, 2010

Vind et gavekort fra Filiokus til Katvigs skønne børnetøj! (Lukket, vinderen trækkes fredag!)

Nu har jeg snart 500 læsere og det skal fejres!
Så nu kan du vinde et gavekort fra Filiokus på 300kr til katvigs skønne børnetøj!
Jeg kan rigtig godt lide Katvigs børnetøj!
Herlige farver som får børn til at ligne børn.

Tøjet er syet i økologisk bomuld, overtøjet er lavet af recycled polyester, tøjet er økotex-certificeret, har EU-blomsten og Fair Trade-priser.
Desuden er Katvigs plastikposer bionedbrydelige... Det kan jeg lide!

For at vinde skal du fortælle mig, hvilket stykke Katvig-tøj du vil købe for pengene og så skal du skrive en kommentar.

- Du får et lod for en kommentar.
- 2 lodder for at melde dig som fast læser og skrive en kommentar (er du allerede fast læser har du selvfølgelig et ekstra lod allerede.)
- Du får hele tre lodder, hvis du er fast læser, skriver en kommentar og linker til konkurrencen fra din blog!
Er du anonym bruger skal du skrive din mailadresse sammen med din kommentar.


Vinderen bliver trukket, når jeg har 500 læsere...

Vinderen af gavekortet til Naturebaby.dk!

Den heldige vinder af gavekortet på 500kr til brug hos Naturebaby.dk er....
(trommevirvel)... Anja
Tillykke tillykke!
Du må meget gerne skrive til min email, så jeg kan få din adresse.

Tusinde tak til alle som deltog.

Friday, March 5, 2010

Forårsfornemmelser...


Martha 7 uger og fine forårs-pasteller...

Spring is coming... Lovely pastels and my sweet Martha!

Wednesday, March 3, 2010

Noget om stofbleer

Da jeg en dag sagde til min kæreste, mens jeg var gravid ”Skal Martha egentlig ikke bruge stofbleer!?” var hans reaktion… ”Ej, nu bliver du altså lidt for alternativ!”…
Måske har han ret, men skidt… Jeg er lidt alternativ og står gerne ved det! 
Sandheden er jo at stofbleer i dag, er noget helt andet end dengang jeg var barn og min mor brugte de gammeldags stofbleer til mig.
I dag ligner en stofble en almindelig ble og er lige så let at bruge som en engangsble.
Forskellen er bare, at den lige er lidt lækrere, lidt bedre for miljøet og for pengepungen og meget bedre for en lille barnerumpe!!

Martha bruger nu stofbleer og det fungerer fint. Vi er dog stadig nybegyndere! Her er dog endnu ingen rød numse og kun lidt ekstra vasketøj!

Jeg har spurgt en erfaren stofble-mor, hvorfor hun har valgt at bruge stofbleer til sit barn.

Maja Kirkegaard bor i Valby med sin datter på 3 år. Hun er biolog og arbejder i miljøstyrelsen. Hun er som jeg en kreativ sjæl, der elsker at sy og male. Hun har rejst i Østafrika, interesserer sig for miljøet og læser videnskabelige artikler om hormonforstyrrende stoffer. Hun styrer i øvrigt stofble-udlånsordningen på Slyngebarn.dk.
  
Hvad fik dig til at vælge stofbleer frem for engangsbleer?

Fordi jeg selv har prøvet hvor meget mere behageligt, det er at bruge stofbind af blød velour. Min mand og jeg fandt ud af hvor meget affald vi kunne undgå, hvor meget mere lækagesikkert det var om natten og at vores barn næsten undgik rød numse (mange skifter til stofbleer fordi det er langt bedre for allergibørn). Derudover syntes jeg, at det er ultra lækkert at putte bløde stofbleer (evt. hjemmelavede) i smarte designs på mit barn. Vi undgår eventuelle skadelige stoffer, der afgasser fra engangsbleer og sidder som polymerpulver indeni bleen (de små geleperler der til tider findes på barnets kønsdele, når man tager bleen af). Drenge undgår i øvrigt overophedning af testiklerne ved at bruge stofbleer.

Har alle dine børn brugt stofbleer?

Ja - (mit eneste altså) fra starten og de næste skal selvfølgelig også bruge dem!
Så er der ligefrem god økonomi i det..

Hvilke fordele er der udfra dit synspunkt, ved at bruge stofbleer?
 
- Miljø (hvis man ikke tumbler og kan vaske på 75 grader)
- Sundhed (mindre rød numse, bedre temperering ved kønsorganer, ingen afgasning af farlige stoffer, allergifremkaldende limstoffer på overfladen eller miljøgifte i plastmassen/polymermassen).
- Behagelighedsfaktor (stofbleer fås i lækre designs der føles bløde mod huden).
- Hvis man vil det, er der god økonomi i stofbleer brugt til flere børn.

Hvordan er omverdenens reaktion?
 
I starten var mange veninder/familie skeptiske, men i dag synes de det ser smart og lækkert ud når de ser hvordan det egentlig fungerer!

I vuggestuen/ dagplejen: Ville de bruge stofbleer?

Vores vuggestue havde et andet barn der brugte stofbleer, hvilket ikke var et problem. Vi havde en lang periode, hvor det også fungerede fint, men fordi de indimellem kun skiftede børnene en gang om dagen på vores stue fungerede det til sidst ikke i vuggestuen. Min erfaring er, at dagplejere langt nemmere accepterer stofbleerne og jævnlige skift hver 2-3 time.

Hvordan fik du din mand med på idéen?
 
Han kunne selv se hvor meget mindre rød numse det gav. Derudover kunne han se god økonomi ved flere børn og så er aftalen, at jeg vasker dem (2 vaske pr uge). Vi har også brugt tyndt blødt rispapir der kan vippes i toilettet med afføring eller vaskes med ved tissebleer. 
  
Hvor mange stofbleer synes du man skal bruge, hvis ens barn skal bruge stofbleer fra start til blefri?
 
20 str nyfødt (de første 4-5 md), 25 onesize bleer og 4-5 natbleer til resten af perioden.
  
Hvor mange penge tror du, at du har sparet ved at bruge stofbleer?
 
Da vi ellers ville vælge de dyre mærker (Moltex, Pampers og Libero), der ved fuld pris koster lidt under 20.000 kr pr barn, vil jeg tro, at vi minimum har sparet det, som det vil koste os i engangsbleer for et barn i 3,5 år (hvis vi altså får de 2 børn vi gerne vil have - mere hvis vi får flere!). Der er god gensalgsværdi, hvis man vælger de populære mærker af stofbleer. 
30 gode billige onesize lommebleer med knapper kan i dag købes for ca. 2000 kr.

Har du nogle gode råd til dem, som tænker på, at begynde at bruge stofbleer til deres børn?

1) Lad være med at investere i en stor stak bleer før du har prøvet flere modeller. Hvert barn har en unik størrelse og bygning.

2) Find den ble der passer dit barn bedst ved at give en beskrivelse af dit barns form og vaner, og få erfarne stofble-mødre til at foreslå bletyper.

3)Hvilken ble skal man vælge?
 De stofbleer der holder bedst tæt, er formsyede bleer i naturmaterialer (bambus suger en hel del bedre end bomuld og er blødere end hamp) med en blebuks af vandtæt PUL eller uld.  Lommebleer er nemme at bruge og man kan variere indlæggenes sugeevne efter behov.

4) Fald ikke for fristelsen ved, at blive ved med at købe nye bleer. Hvis du først har fundet en der fungerer godt for barnet (og far - der i mange tilfælde befinder sig bedst med bleskift af samme type).

5) Husk at stofbleer ikke skal lække, give røde mærker, give rød numse eller lugte grimt efter vask. Så må man finde problemet - forkert vask, svamp (der skal behandles hos lægen), overgangsproblemer v. stof/papir mm.

6) Al blevask behøver kun halv dosis sæbe (uden parfume, ingen skyllemiddel, gerne flydende og ikke hvidvask). Pletrens kan foretages ved at blege i solen (også om vinteren) eller med Oksegaldesæbe (helsekost).
Amme babyers (sunde og raske babyers) bleer kan vaskes på 60 grader. Ældre børns bleer vaskes optimalt ved 70 grader eller mere (al alm. vask over 67 grader fjerner vira og bakterier).

8) Rispapir i bleen gør, at afføring lige kan vippes i toilettet og bleer opbevares i en alm. pedalspand med låg eller i en vandtæt pose der kan hænge i badeværelset indtil vask.

9) Hvilken bletype kan bruges til vuggestuen/dagplejen?
Generelt vil ensartede bleer egne sig bedst til dagpleje/vuggestue og gerne lommebleer der bare skal sættes på barnet. Nogle vuggestuer anbefaler ikke knapper men velcro istedet.

10) Natbleer med uldbukser bruges af de fleste til ældre børn (6 md +), fordi de ånder bedst. Nyfødte behøver ikke natbleer.
 
An interview on reusable nappies...